Jaro v ŠARLOTĚ
Po letošní dlouhé zimě všichni vítáme prodlužující se dny a konečně si užíváme jaro. Na zem dopadá více slunečních paprsků a do našeho parku se jako zázrakem vrátil život - objevily se sněženky, bledule i krokusy.
Klienti Šarloty se pustili do aranžování jarních dekorací, pekli jsme velikonoční perníčky a zdobili kraslice, které jsou od pradávna symbolem nového života, návratu slunce a díky skořápce i symbolem bezpečí.
Všichni se v teple a bezpečí Šarloty cítíme jako doma - radostně, svěže, jarně. Aby nám čekání na slunečné jarní dny rychleji ubíhalo, pořádáme hudební vystoupení dětí, povídání o jarní přírodě a hlavně plánujeme výlety, na které se už všichni těšíme!
Jarní výlety ŠARLOTY
Jarní období přináší neustále něco nového a zajímavého. Brzy odložíme čepice i šály a naše procházky po okolí se budou prodlužovat.
Do parku Šarloty se vrátí jarní vůně, pestré barvy květin, motýlů i kvetoucích stromů. Papoušci i ovečky vyvedou mláďata, pávi opustí své zimoviště a potěší nás svou krásou....a někdy i zpěvem!
Plánujeme výlety do parků ve Vrchotových Janovicích a Průhonicích. Za pěkného počasí budeme opékat buřty, naše nejbližší a přátele pozveme na zahradní setkání a nezapomeneme ani na veselé odpoledne u příležitosti starodávného zvyku pálení čarodějnic.
A na co se těšíme snad nejvíce? Až nám teplé dny dovolí vypít si odpolední čaj s domácím koláčem (třeba s tím, který si klienti za asistence sami pečou při pravidelném nedělním pečení)
v té nejkrásnější kavárně na světě - pod modrou oblohou zalitou jarním sluníčkem.
Srdečně vás všechny rovněž zveme!
Wellness ŠARLOTA rozhýbe tělo a naladí duši na jaro
Abychom si jaro užili s radostí, snažíme se vyhnout jarní únavě organismu a energii dobíjíme vhodnou rehabilitací, fyzikální terapií, balneologií a mnoha dalšími wellness prvky. Díky nim jsou klienti Šarloty v psychické, ale i ve fyzické pohodě. Při pocitu chladných a studených končetin využívají částečnou vodoléčbu zaměřenou pouze na končetiny, při které dojde ke zlepšení prokrvení a tím zejména k prohřátí končetin. Pro povzbuzení organismu využívají celokoupel s bylinnými oleji pro relaxaci. Terapie bývá doplněna různými druhy masáží, lávovými kameny nebo zábaly. Pokud klient preferuje spíše cvičení, naši terapeuti slečna Barbora Šnellerová a pan Stanislav Turovský doporučují pomalejší cvičení inspirované jógou, při kterém se zaměřují na správný dechový stereotyp a správné provádění cviků. Vhodné koupele, masáže i jarní cvičební programy rádi připraví rovněž pro rodinné příslušníky našich klientů a hosty.
Všichni jsou v Šarlotě vítáni!
Zahradnické umění v ŠARLOTĚ
V kuchyni Šarlota používáme výhradně čerstvou zeleninu i bylinky z vlastního skleníku a ovoce z našeho sadu. To vše by nebylo možné bez vzorné péče o skleníky, zahradu i park, kterým se věnují pan Miroslav Povolný se spolupracovníky.
A co bylo jejich úkolem v zimě a teď na jaře? Jen malá ukázka - oprava skleníků, příprava kompostu, rekultivace záhonů, doplnění zeminy, vysetí okrasných rostlin a keřů do sadu i parku, úprava ploch travnatého lesoparku, výsadba nových ovocných keřů a obnova starších, postupné vysévání mnoha různých druhů zeleniny a řada dalších činností, které všem v Šarlotě přinesou nejen zdravé produkty na talíře, ale rovněž nádherné květinové záhony a keře pro potěchu oka a duše.
A nyní již přinášíme další z receptů pana Luďka Jelínka, šéfkuchaře Šarloty.
SKOPOVÉ NA ČESNEKU, BRAMBOROVÉ NOKY S LISTOVÝM ŠPENÁTEM
Použité maso: hřbet, plec, kýty
Maso odblaníme, osolíme, přidáme hlavičku česneku, cibuli a kořenovou zeleninu. Potřeme olejem a necháme v chladu alespoň 12 hodin odležet. Přidáme několik kuliček celého pepře, mírně podlijeme a pečeme doměkka. Z výpeku vyrestujeme šťávu, kterou povaříme a přecedíme.
Příprava špenátu
Čerstvý špenát nakrájíme a blanšírujeme. Pokud použijeme špenát mražený, připravujeme ho
na cibulové jíšce.
Špenát ochutíme, mírně solí, mletým pepřem, česnekem, dále přidáme vejce, zatáhneme mírně jíškou a provaříme.
Příprava nočků
Z bramborového těsta si vytvoříme malé nočky, uvaříme ve slané vodě a podáváme na vyhřátém talíři.
Důležité: skopové maso musí být při podávání horké. Jen tak má správnou chuť i vůni.