Jaro v ŠARLOTĚ

Konečně jaro! Příroda se letos ze zimního spánku probouzela pomalu, po krůčkách, ale nyní nám dlouhé čekání vynahrazuje. Prodlužují se dny, slunce nakukuje do oken a ukazuje svou životadárnou sílu. V zahradě Šarloty a okolí vykvétají první bledule, narcisky, koniklec. Ovocné stromy ještě trochu váhají, ale zpěv ptáků a všudypřítomná vůně jara hlásí, že zima je již v nenávratnu. Ještě pár dní a ze zimního hávu bude vysvobozena i kašna a oživí park Šarloty. Letos jsme se těšili na jarní energii více než kdy dříve. Koronavirová pandemie trvá přes rok a energie jarní přírody pomůže posílit naši imunitu i psychickou kondici. 

IMG_0641.jpeg
IMG_0639.jpeg

Předcházíme jarní únavě

Jarní příroda je nabitá energií, ale mnozí lidé se naopak potýkají s vysílením - jsou unavení, bez elánu. Zimní období klade velké nároky na imunitní systém a vyčerpává naše energetické rezervy. Nedostatek slunečních paprsků, útlum fyzické aktivity, hypovitaminóza, respirační infekce – to vše představuje pro tělo zátěž a vede k celkovému oslabování organismu. Celkové kondici nepřidá ani obvyklá aprílová proměnlivost a změny atmosférického tlaku, navíc s přibývajícím věkem je náš organismus citlivější. Proto se v Šarlotě pečlivě soustředíme na prevenci a na jarní rizika se připravujeme již v zimě. 

IMG_0640.jpeg

Regeneraci sil věnujeme velkou pozornost

Jarní měsíce klienti v Šarlotě prožívají aktivně, jak jejich individuální kondice umožňuje a zároveň povolují koronavirová omezení. Důležitý je pobyt na čerstvém vzduchu v zahradě, který už můžeme při teplém odpoledním počasí prodlužovat. Okysličení mozku a krve prospívá celkové regeneraci, zlepšuje psychický stav a prohlubuje spánek, sluneční paprsky aktivují tvorbu vitamínu D posilujícího imunitu. Jarním měsícům rovněž uzpůsobujeme skladbu jídelníčku. Po dlouhé zimě je základem kvalitní pestrá odlehčená strava s dostatkem vitamínů a dalších prospěšných látek. Správný pitný režim je v Šarlotě samozřejmostí (dostatek neperlivé vody, neslazené bylinné a ovocné čaje, čerstvé ovocné a zeleninové šťávy apod). K regeneraci a obnově sil významně přispívají naše relaxační a rehabilitační programy v příjemném prostředí wellness.

Šarlota nabízí své služby a zkušenosti

Po prodělané akutní fázi onemocnění covid-19 se mnozí senioři necítí dobře (tzv. postcovidový syndrom), nemohou se vrátit k normálnímu životu ihned a potřebují delší rekonvalescenci, někteří se nemohou postarat sami o sebe. Takovým seniorům Šarlota nabízí své profesionální zdravotně sociální služby a bohaté zkušenosti s komplexní péčí o seniory.

 

Poskytujeme pobyty dlouhodobé nebo krátkodobé, typ pobytu i rozsah péče připravíme individuálně na základě lékařské anamnézy a zároveň podle potřeb a přání klienta. Pomůžeme klientům s načerpáním ztracených sil a návratem do domácího prostředí. 

Zeleninové pokrmy patří v Šarlotě mezi nejoblíbenější. Jednak mnohé druhy zeleniny i bylinek máme čerstvé přímo z našich skleníků a záhonů, navíc v kuchyni Šarloty je dokáží velmi chutně připravit. Vyzkoušejte vynikající zeleninové placičky!

 

Zeleninové placky

Suroviny 

  • 2 menší cukety

  • 2 mrkve

  • 1/2 menšího celeru

  • 3 vařené brambory

  • 1 cibule

  • pár listů libečku a medvědího česneku

  • sušený česnek - práškový

  • sůl

  • pepř

  • 2 vejce

  • trošku muškátového oříšku

 

Postup přípravy receptu

  1. Neloupané cukety nastrouháme nahrubo, dáme do misky, posolíme a necháme chvíli pustit vodu.

  2. Ostatní zeleninu nastrouháme na jemno.

  3. Do této zeleniny přidáme důkladně vymačkanou cuketu, rozmačkané brambory, vejce, bylinky, osolíme a okořeníme podle chuti.

  4. Na plechu vyloženém pečícím papírem (vyšlo na dva) děláme rukama placičky a pečeme v troubě vyhřáté asi na 170-180°C dozlatova.

  5. Vhodné podávat s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami.

Kulinářské umění v Šarlotě

Zeleninové placky.jpg