3a27d63c-5f71-4647-93a6-5e804732b540_edited.jpg

Jaro  v ŠARLOTĚ 2022

Šarlota je obklopena lesoparkem, zahradou, loukou a skleníky, což je království skupiny našich zahradníků. Plochy jsou to rozsáhlé, čili jak se říká: na jednom konci s pracemi skončíš a na druhém abys začal. Letošní zima nás přílišnými mrazy nepotrápila a tak zahradníkovo jaro začalo brzy. Ve sklenících pěstujeme vlastní chutnou zeleninu a bylinky pro zdravou pestrou kuchyni Šarloty, takže o skleníky je třeba se na jaře dobře postarat – opravit konstrukce, zkontrolovat těsnění, důkladně očistit, vyvětrat, doplnit či vyměnit a správně prohnojit zeminu, postupně vysévat různé druhy zeleniny… Zkrátka spousta pečlivé práce, která je pak odměněna bohatou úrodou.

Sarlota17-259.jpg
ruze_leto2017.jpg

Na šikovné a pracovité ruce čekala i venkovní půda. Připravit kompost, upravit travnaté plochy a okrasné keře v zahradě i lesoparku, obnovit a vysadit nové květinové záhony a navíc vytrvale bojovat s přírodou. Okolí Šarloty je domovem zajíců, kteří s chutí vyhrabávají květinové cibule, srnky si rády obohatí svou pastvu o čerstvě vyrostlé květiny na záhonech i v našich pěkných okrasných květináčích. Živoucí příroda je všude kolem Šarloty a co roste přes den, v noci občas zmizí. Ale i přes toto neplánované krmení, Šarlota zazářila jarem.

f3b75dc1-3131-4e4c-8dfd-377287f75321_edi
b6dfafb2-549a-458d-b08d-aed4c858781c.jpg

Záhony kolem fontány byly nově osázeny různobarevnými cibulovinami: narcisy, hyacinty, petrklíče, tulipány a v průběhu roku je budeme vhodně doplňovat. Rekultivací prošla louka Šarloty, byla oseta speciálním osivem přírodní české louky. Louka je dostupná i na vozíčku, takže všichni obyvatelé Šarloty se brzy budou moci potěšit rozkvetlými zvonky a kopretinami, které si jistě najdou motýli a čmeláci. Na vybraných místech travnatých ploch budujeme romantické přírodní skalky s barevnými cibulovinami a vřesy – veselé barevné ostrůvky v trávě. Klienti Šarloty povětšinou milují květiny. Pokud vzhledem ke své kondici zahradu navštěvovat nemohou, těší je pěkné kombinace jarních květin v květináčích, které definitivně vyhnaly zimu a vpustily jaro až do jejich pokojů. 

Šarlota jubiluje!

Dne 13. května 2022 uběhlo přesně 100 let, kdy byl objekt Sanatoria na Prosečnici slavnostně otevřen. Jak můžeme vidět v jednom z dílů oblíbeného dokumentárního seriálu „Hledání ztraceného času“, sanatorium bylo otevřeno za přítomnosti presidenta republiky T. G. Masaryka, ministrů sociální péče a veřejného zdravotnictví a tělesné výchovy i dalších významných představitelů tehdejšího Československa a za zájmu široké veřejnosti.

Stavba Sanatoria byla zahájena ve válečném roce 1916 a po pěti letech se podařilo stavební práce zdárně ukončit i přes veškeré útrapy války, nedostatek pracovních sil, hmotných prostředků apod. Celá desetiletí pak objekt sloužil původnímu záměru – pomoc potřebným. Po rozsáhlé, citlivé rekonstrukci, která proběhla mezi lety 2012 – 2014, zde našla kvalitní péči a životní oporu řada klientů, někteří z nich mají v Šarlotě svůj domov.

100. jubileum si mimo jiné připomínáme cyklem kulturních pořadů „Šarlota jubiluje“. Scénáře celého cyklu se ujal pan Alfred Strejček, vystupují vynikající čeští umělci: hudebníci, herci, sóloví pěvci, pěvecký sbor a další účinkující. Klienti, jejich rodiny a další přátelé Šarloty jsou srdečně zváni a mohou se těšit na tato přátelská setkání. 


Letošní jaro je v Šarlotě slavnostnější
 

1 1 Libuše Švormová Petr Kostka já (1).png

Plánujete letní setkání s přáteli nebo posezení s rodinou? Třeba vám přijde vhod tip na lehké, dobré a oku ladící studené občerstvení. Právě takové připravuje šéfkuchař Šarloty pan Zdeněk Matějovský se svým týmem klientům a hostům kulturních pořadů „Šarlota jubiluje“.  
 
Inspirujte se! 

Party tortilly – jednohubky

 

Suroviny podle individuálního výběru: 

  • tortilla

  • sýr 

  • různé pomazánky (sýrová, rybí, bylinková,

       česneková)

  • uzenina (šunka, šunkový salám)

  • filety z ryb

  • tenké plátky masa (vepřové, kuřecí)

  • na ozdobu: cherry rajčátka červená, žlutá

 

Příprava – postup:
Placka (v konečné fázi úpravy, tedy nikoliv syrová a určená k dopečení) se po celé ploše namaže pomazánkou dle vlastní volby. Na ni se položí libovolná náplň: plátky uzeniny, kousky ryby, tenké plátky masa, sýru, zeleniny.  Placka se pevně smotá, zabalí do potravinářské fólie nebo alobalu a nechá se v chladu ztuhnout (tím i navlhne a zvláční těsto placky). 
Před podávání se vybalí, ostrým nožem nakrájí na řezy asi dva centimetry silné.  Ukrojený řez rolády se svrchu propíchne k tomu určeným bodlem, případně párátkem a ozdobí např. cherry rajčaty. 

 

Třebaže zní postup výroby docela jednoduše, je třeba určité momenty připomenout:
Jedná-li se druh výrobku, který je určen k dopečení, musí se tortilla nejprve upéct. 
Základní pomazánka musí ladit se zamýšlenou oblohou, ale také s preferencí strávníků                (budou-li mezi hosty vegetariáni, nebude se placka mazat masovou paštikou, pěnou z uzeniny          a podobně.)
Při pokládání placky je třeba nechat jednu třetinu volnou, pouze potřenou pomazánkou. Kdyby byla náplň položena po celé ploše, základní roláda se bude rozlepovat. 
Když potřeme (alespoň částečně) pomazánkou i vrchní vrstvy oblohy (plátky sýra, velké plátky uzeniny), bude náplň rolády lépe držet, nebudou se řezy rolády rozlepovat po vrstvách).

Tortilly, misa rezy,  banán v čokoládě.odt.jpg

Míša řezy


Suroviny podle individuálního výběru:
Těsto

  • 6 vajec 

  • 120 g cukru krupice 

  • 90 g polohrubé mouky 

  • 30 g kakaa 

  • 1 prášek do pečiva 

  • 1 špetka soli 

Krém​ 

  • 250 g másla

  • 200 g cukru moučka 

  • 750 g tvarohu (3 vaničky) 

Čokoládová poleva

  • 150 g čokolády na vaření 

  • 75 g másla 

 

Postup:
Oddělené žloutky utřeme společně s cukrem do pěny. Smícháme si mouku s kakaem i práškem do pečiva a tuto směs pomalu přimícháváme do pěny. Nakonec vmícháme tuhý sníh ušlehaný s oddělených bílků a špetky soli. Společně vše zlehka umícháme, aby vzniklo těsto, které rovnoměrně vylijeme na středně hluboký plech vyložený pečícím papírem.
Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C po dobu cca 15 – 20 minut a zatím připravíme krém.
Změklé máslo pokojové teploty utřeme s cukrem a přimícháme tvaroh. Hotový tvarohový krém rovnoměrně naneseme, rozetřeme na vychladlý korpus a dáme do chladničky.
Čokoládovou polevu připravíme tak, že do menšího kastrolu dáme čokoládu s máslem a tento kastrol z poloviny ponoříme do většího kastrolu s vodou, kterou na plotně zahříváme.   Takto, ve vodní lázni, rozpustíme a promícháme čokoládu s máslem.
Vychlazené řezy pokryjeme rovnoměrně čokoládovou polevou, hezky rozetřeme, rozkrájíme a dáme chladit nejlépe přes noc. Podle chuti je možné ještě posypat třeba strouhaným kokosem, nebo mletými lískovými oříšky.

misa.jpg

Banán v čokoládě - jednohubky
 

Suroviny:

  • banány 2 kusy (velké) 

  • arašídové máslo 0,4 hrnku 

  • čokoláda na vaření 1 balíček 

  • mléko 2 lžíce 

  • čokoláda bílá (nastrouhaná na ozdobu) 

  • máta (nebo meduňka na ozdobu) 

 

Postup přípravy: 
Vyložte plech papírem na pečení. Rozkrájejte každý banán na čtyři díly. Naneste trochu arašídového másla na jeden konec každého kousku. 
Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni nebo v mikrovlnce a přidejte do ní 2 lžíce mléka. Čokoláda by měla mít trochu hustší konzistenci, aby se v ní banánové kousky dobře namáčely a získaly pevný čokoládový obal. 
Ponořte banány do čokolády a pomocí vidličky je v ní obalte. Obalené banány posypte hoblinkami bílé čokolády a nechte uležet v chladničce.
Před podáváním nechte 5 minut povolit. Servírujte ozdobené lístky máty.

banan.jpg