top of page

Léto v ŠARLOTĚ

Léto v představách většiny z nás znamená pohodu a relaxaci, ale také nové zážitky. Rovněž klienti a návštěvníci Šarloty využívají teplé letní dny nejen k delším vycházkám nebo odpočinku v parku, ale rovněž k tomu, aby si něco nového vyzkoušeli a něco nového se dozvěděli. Novinkou je například bezbariérové zahradničení, které pomáhá udržovat duševní zdraví a pohodu i tělesnou kondici. Máta i bazalka prospívají výborně a my se těšíme na další úspěchy společného zahradničení našich klientů.
Letní přírodu si užíváme rovněž při výletech například na zámek v Jablonné, do dendrologické zahrady v Průhonicích nebo do zámeckého parku ve Vlašimi.

 

Léto přináší nové zážitky!

Šarlota pomáhá

Doba dovolených znamená pro mnohé situaci, kdy potřebujeme zajistit dočasnou péči a služby pro naše nejbližší, kteří se z různých důvodů sami o sebe postarat nemohou.

 

Šarlota Resort nabízí krátkodobé pobyty spojené se zdravotní a osobní péčí včetně péče o klienty imobilní. Dále nabízí relaxační a odlehčovací pobyty spojené s odpočinkem v přírodě, s využitím rehabilitačních programů, nutričních terapií, wellness procedur a dalších služeb, které pomohou pečujícím "odlehčit" a nabrat síly pro jejich namáhavou práci.

Do Šarloty za muzikoterapií

Za slunného letního počasí klienti rádi tráví co nejvíce času venku pod slunečníky a ve stínu lip nebo na lehárnách s výhledem do parku a okolního posázavského kraje.


Příjemnou změnou pak jsou hodiny muzikoterapie ve speciálně zařízené místnosti s vhodnou decentní výzdobou a závěsy pro zajištění šera. Podstatou muzikoterapie je pozitivní působení nejen hudby jako celku, ale i střídání tónů, zvuků a ticha či různých rytmů na organismus. Zpomalí a zklidní se tep, ustálí se krevní tlak, aktivita mozku přejde do relaxační hladiny. Během terapie jsou podle potřeb zařazovány rovněž lehké protahovací cviky zejména horních a dolních končetin a páteře, cvičení jemné motoriky, hraní na vhodné hudební nástroje, povídání o skladatelích či
interpretech spojené s poslechem jejich tvorby.

Kulinářské umění v Šarlotě

V letních měsících si klienti i hosté Šarloty pochvalují chutě čerstvé zeleniny, která putuje rychlostí blesku ze skleníku přímo do kuchyně. Sklízíme rajčata, papriky, cukety, okurky a další druhy zeleniny i různé druhy bylinek. Některé z nich si vypěstují také klienti! Jak říká šéfkuchař, pan Luděk Jelínek:  "Z takových surovin je radost vařit."
 

Tentokrát přinášíme recept na grilovanou zeleninu a věříme, že vám bude chutnat stejně, jako klientům a "malým i velkým" hostům při posledním setkání v zahradě Šarloty.

Grilovaná zelenina

Čerstvá paprika, cuketa, lilek, pórek, rajčata
Máslo, bylinky, sůl

 

Postup:
Papriku a rajčata nakrájíme na čtvrtky, pórek na kolečka, cuketu a lilek na silnější plátky.
Cuketu před grilováním necháme vypotit (tj.posypte plátky z obou stran solí a po pár minutách přebytečnou tekutinu otřete).
Zeleninu předem nesolíme. Grilujeme v alobalu nebo na pánvi Wok, až je al dente tj. do poloměkka "na skus". Před dokončením přidat směs bylinek, trochu másla a osolit.

bottom of page