top of page

Léto v ŠARLOTĚ

Příchod letošního léta mnohé zaskočil svou intenzitou - z chladného května rovnou do žhavého červnového slunce. Vzrostlý les Šarloty poskytuje příjemný stín, okolní louky voní posečeným senem, naplno zní zpěv ptactva i cvrkot cvrčků připomínající čas letních prázdnin. Příjemně vanoucí větřík provoněný borovicemi láká k podvečerním procházkám nebo posezení ve stínu stromů. Letní dny v Šarlotě pomáhají načerpat novou energii, nalézat vnitřní klid a rovněž přinášejí nové zážitky.
Léto budiž pochváleno!

DSCN9228.JPG

Na dovolenou do Šarloty

V letních měsících je v Šarlotě rušno více, než jindy. Je hezké v našem resortu vítat hosty, kteří se sem vracejí jako domů na své letní rehabilitační či relaxační dovolené. Ke stálým klientům resortu se rovněž opakovaně připojují hosté, kteří zde tráví letní dny v době, kdy jejich pečující odjíždí na zaslouženou dovolenou. Pobyt v Šarlotě letní hosty posílí a osvěží a rodina své dny volna prožívá s vědomím, že je o jejich blízké dobře postaráno. Šarlotu a její profesionální, ochotný personál dobře znají z předchozích pobytů a těší se na novinky.
Novinek je celá řada!

DSCN9155.JPG

Ergoterapie a další novinky

Osvědčené a oblíbené postupy v Šarlotě rozvíjíme rádi. Rozšířili jsme rozsah canisterapie a bezbariérového zahradničení. Zbudovali jsme venkovní kuželnu, pořádáme "Světový den her", při kterém na několika stanovištích klienti vhodnou formou procvičují postřeh, orientačně kognitivní funkce, hrubou a jemnou motoriku paží apod. Těšíme se na výlety do rozkvetlých zahrad např. parku v Průhonicích, ale rovněž plánujeme výlet do Vojenského muzea v Lešanech a na další místa, kde se něco nového dovídáme. Nabídku fyzioterapie jsme rozšířili o hodiny ergoterapie,
které vede paní Šárka Burianová-Čadová. Ergoterapeutické metody podporují maximální soběstačnost při zvládání běžných denních, ale i zájmových činností, komunikačních a sociálních dovedností, přičemž respektují možnosti a osobnost našich klientů.
Každý z klientů je zapojen do života v Šarlotě podle svých možností i přání.

Co nového v kuchyni?

Léto v Šarlotě je krásné i tím, že své obyvatele láká ven. Svačinku je samozřejmě možné dát si třeba uvnitř v kavárně nebo v soukromí pokoje, ale vstřebávat letní energii venku na terase nebo v zahradě je posilující. Navíc kuchyně pod vedením šéfkuchaře pana Luďka Jelínka nabízí nový sortiment lehkých desertů, které je radost ochutnat.


Oblíbená čerstvá zelenina z našich skleníků a zahrady bude letos obohacena o první pěknou úrodu lilků. Klienti Šarloty se tedy mohou těšit na nové letní odlehčené pokrmy a jeden z dobrých receptů přinášíme také vám.


Pečená zelenina s bulgurem a česnekovo-bramborovým dipem


Příprava zeleniny

Lilek omyjeme, odkrojíme stonek, podélně rozkrojíme, položíme řezem nahoru do připraveného pekáčku, potřeme olivovým olejem, vložíme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova při teplotě 180 st. asi 25 min. Omytou a osušenou červenou papriku podélně rozkrojíme a odstraníme jádřinec. Poté opečeme na grilu z obou stran.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na cca 0,8 mm silná kolečka. Pánev lehce potřeme olejem a kolečka cibule opečeme dozlatova.

 

Příprava bulguru
Olivový olej mírně zahřejeme v kastrolu, přidáme kurkumu a zpěníme. Poté ji zalijeme zeleninovým vývarem a zavaříme. Přisypeme bulgur (v tenké vrstvě), promícháme a necháme na teple dojít do změknutí. Hotový bulgur prohrábneme vidličkou, aby se propářil.

 

Příprava dipu
Do pekáčku nasypeme sůl, na kterou v jedné vrstvě položíme omyté a osušené brambory. Horní stranu brambor nařízneme, pekáček vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180 st. do změknutí přibližně hodinu. Po upečení vnitřek brambor vydlabeme a necháme vychladnout.

Do mixéru vložíme žloutky, teplou vodu, střídku brambor, nastrouhaný česnek a začneme mixovat. Postupně přiléváme olej a rozmixujeme dohladka. Dochutíme solí a vinným octem.
 

Servírování
Na teplý talíř položíme upečené lilky nakrájené na porce, na střed vložíme bulgur tak, aby vzniklo místo na malou mističku s dipem, na bulgur poskládáme připravené papriky a cibuli.
Pokrm je možné doplnit osmaženým sýrem nakrájeným na hranolky.

bottom of page