165.jpg

Léto  v ŠARLOTĚ 2022

Kdo by se netěšil na léto! Užíváme si pravidelný pobyt venku v přírodě, která Šarlotu doslova obklopuje. Sluneční paprsky nám příjemně zahřejí kosti, ale i duši. Dlouhé letní dny přinášejí více životodárného světla, které podporuje naši celkovou kondici. Ať již zvolíme vycházku lesoparkem nebo třeba posezení a odpočinek na stinném místě zahrady, obejme nás všudypřítomná krása posázavské přírody. A nedovolí-li nám zdravotní stav pobyt venku, sluníčko si najde cestu až do pokoje. Naši předkové dobře věděli: „kam nemůže slunce, tam musí lékař“ a proto budovu Šarloty situovali tak, aby všechna okna pokojů směřovala pěkně k jihu do otevřené čisté krajiny. Z bezpečného přístavu Šarloty je rovněž krásné pozorovat pravý letní liják i bouřku, kterými nás letošní léto obdařilo hned několikrát. Vzduch se pročistil, rozvoněl a okolní zeleň nabyla na sytosti.
V létě je nám v Šarlotě krásně!

Letošní rok je pro Šarlotu slavnostní, neboť si připomíná 100 let od otevření sanatoria na Prosečnici. U příležitosti tohoto výročí jsme připravili cyklus kulturních pořadů „Šarlota jubiluje“. Třetí pořad „Trampský potlach“ byl výjimečný tím, že se konal pod širým nebem, v zahradě Šarloty. Klienti a zaměstnanci s rodinami a další přátelé Šarloty prožili příjemné letní odpoledne spolu se všemi účinkujícími. Scénáře pořadu se ujal pan Alfred Strejček a v programu vystoupili pánové David Vávra, Štěpán Rak, Miroslav Paleček, Jan Matěj Rak, František Vlček a Ivo Hrachovec. 
Těšíme se na další pořad!                                                     ....celá galerie

Šarlota žije kulturou. Další pěkný kulturní program připravil pro klienty tým zaměstnanců Šarloty. Ve světové premiéře se zde konalo loutkové divadlo! 

Divadelní představení

Tak nás jednou napadlo, hrát v Šarlotě divadlo. A všichni pěkně společně! K dispozici jsme měli krásné loutkové divadélko. 
Poté, co jsme zvolili žánr našeho budoucího představení, si každý klient vybral svoji loutku. Výběr byl veliký. Od klasických jako jsou například král s královnou, princezna, princ, kašpárek, černokněžník a čert po loutku chasníka, selky, Červené Karkulky, Hloupého Honzy anebo anděla.  
Podle toho, jakou loutku si kdo vybral, jsme (každý pro svoji postavu) vytvářeli scénář. Současně se tak přirozeně rozvíjela dějová linie celého příběhu.
Když byl scénář hotový, konzultovali jsme ho znovu a potvrdili jeho konečnou podobu. Klienti pak, po všeobecném konsenzu, dostali do ruky scénáře vlastní. Připravili jsme si jako doprovod hudební nástroje. Bubínek k dramatizaci a triangl k odlehčení. Začal se blížit den D. Napřed zkouška a pak…
V úterý dne 23. srpna jsme uvítali velectěné dámy a velevážené pány na našem Šarloťáckém představení. V krásných prostorách pátého patra Šarloty seděli naši klienti – herci, vypravěči a obecenstvo v jednom. 
Zvedla se rudě červená opona a objevila se první nasvícená scéna. Jedna postava střídala druhou. Scéna scénu. To byla zase naše práce. Nás, lidí, kteří se o klienty v Šarlotě staráme. 
Potom, co představení skončilo, ozval se spokojený potlesk a na tvářích všech zúčastněných se rozhostil úsměv. My jsme se smály taky, ale měly jsme ještě o jeden důvod navíc.
Byly jsme šťastné, že naše mise, do které jsme se společně pustily, splnila své poslání. 

 

Děkujeme všem báječným účinkujícím!
Umělecká sekce týmu zaměstnankyň Šarloty

 

Letní měsíce přejí grilování a tak si naši klienti i hosté po ukončení program Trampského potlachu mohli pochutnat na grilovaném prasátku. 
Tip na grilovaná kuřecí prsíčka s balzamikovou zeleninou a zeleninovými placičkama pro vás připravil šéfkuchař Šarloty pan Zdeněk Matějovský.

Letní grilování:

Grilované kuřecí prsíčko na bylinkách

Kuřecí prsíčka nakrájíme na steaky. Vložíme do misky, přidáme nasekané bylinky a nastrouhaný česnek. Vše vmasírujeme do masa. Necháme naložené v lednici přes noc.
Z lednice vyndáme 20 minut před grilováním. Osolíme, opepříme a grilujeme na rozpáleném
grilu asi 3 minuty z každé strany. Necháme chvíli stát pod alobalem, aby se šťáva v mase pěkně rozprostřela.

Grilovaná zelenina s balzamikem

Nic není lepšího než sladká vůně zeleniny z grilu vznášející se vzduchem po zahradě. Příprava balzamikové zeleniny je snadná, zabere jen 10 minut.

1 střední zelená cuketa nakrájená na kolečka
1 střední žlutá cuketa nakrájená na kolečka
2 kusy barevné papriky nakrájené na proužky
1 velká cibule nakrájená na plátky
¼ šálku olivového oleje
3 lžíce balzamikového octa
1 lžička mořské soli nebo podle chuti
½ lžička černého pepře nebo podle chuti

Grilované zeleninové placičky

  • 400g brambor

  • 1 vejce

  • 4 g soli

  • 80 g kukuřice

  • 80 g brokolice

  • trošku muškátového oříšku

  • 80 g sýru eidam

  • 2 g bramborového škrobu

  • 2 česneky

  • olej na smažení

Nastrouháme brambory, sýr a muškátový oříšek. Pak si nakrájíme brokolici. Nastrouhané brambory smícháme se sýrem, kukuřicí, brokolicí, vejcem a škrobem, dochutíme muškátovým oříškem a solí. Nakonec přidáme prolisovaný česnek a vše důkladně promícháme. Placičky pečeme na tálu na grilu.

Pečené prasátko na grilu