top of page

Podzim v ŠARLOTĚ

 

Po horkém létě jsou podzimní dny příjemnou změnou. Vyhřívat se na mírném podzimním sluníčku třeba na terase a popíjet dobrý čaj, kávu nebo jiný horký nápoj je pro naše hosty oblíbenou relaxací po vycházce parkem, kondičním cvičení nebo jiném aktivním programu.

 

Podzim je rovněž obdobím zahájení nové společenské sezóny. Naší první společenskou akcí bylo "Vítání podzimu" v zahradě Šarloty.

 

Klienti si společně se svými rodinami, zaměstnanci Šarloty i dalšími hosty poslechli pěkné hudební vystoupení harmonikářů (mnozí si i zatančili), ochutnali grilované selátko z vlastního chovu, variaci salátů připravených ze zeleniny z našeho skleníku a další dobroty.

 

Domácí koláčky a opékání buřtů nejvíce ocenili nejmladší hosté odpoledne - vnuci a pravnuci klientů Šarloty.

Podzim v Šarlotě si zkrátka užívají všichni!

Pohádkový les v ŠARLOTĚ

 

Kdo by neměl rád pohádky a kolik z pohádkových příběhů se odehrává v tajuplném lese! A právě takový les naleznete v Šarlotě, zvláště, když vysvitne sluníčko a rozzáří celou paletu barev podzimu. Pohádkově dokonalé houby, nejrůznější tvary a barvy listů a plodů stromů i keřů potěší duši při procházce či tichém posezení na některé z laviček. Rozmanité dary podzimního lesa rovněž poslouží jako krásný přírodní materiál pro výrobu dekorací, kterými klienti ozdobí interiéry nebo použijí jako dárky pro své blízké. Na podzim plánujeme rovněž delší výlety mimo Šarlotu, třeba vycházku kolem konopišťských rybníků nebo na Týnecké posvícení, ale do Šarloty se pak každý rád vrací jako domů.

Kuchařské umění ŠARLOTY

V naší kuchyni používáme výhradně čerstvou zeleninu a bylinky z vlastního skleníku. Několik odrůd rajčat, paprik a okurek vhodných pro různou úpravu, zelí, petržel, špenát, rozmarýn, kopr, bazalka vhodná na dochucování i na výrobu vlastního pesta - a tak bychom mohli pokračovat dále, co vše zdravého a dobrého putuje ze skleníku přímo do kuchyně. Chloubou podzimních dní jsou dýně, kterých pěstujeme hned několik odrůd, třeba tu nejznámější Hokkaidó nebo špagetovou, máslovou, muškátovou ....

A z nich připravujeme podle vyzkoušených receptů například dýňovou polévku studenou i teplou nebo vynikající dyňovou marmeládu.

 

Dobrou chuť!

Dýňová polévka teplá

Dýně

Sůl

Trocha cukru

Barevný pepř mletý

Muškátový květ, nové koření

Máslo a smetana na zjemnění

Bešamel:

Světlá máslová jíška zalitá mlékem a provařená

Postup:

Očištěnou dýni pokrájíme na kostičky a necháme rozvařit, přidáme koření a rozmixujeme. Přidáme bešamel a společně provaříme, dochutíme solí, špetkou muškátového květu. Provařenou polévku propasírujeme a zjemníme smetanou.

Podáváme v šálcích s krutony z bílé veky

 

Dýňová polévka studená

Rozvaříme dýni a rozmixujeme. Přidáme sůl, cukr, hřebíček, celou skořici a zahustíme namočeným škrobem. Provaříme, propasírujeme a necháme vychladnout.

Podáváme vychlazené v šálku s piškoty a zdobíme trochou zakysané smetany

 

Dýňová marmeláda

1 - 1,5 kg dýně (velkoplodá, Hokkaidó, máslová)

1litr 100% pomeranč. džusu (nejlépe z čerstvých vymačkaných pomerančů)

Šťáva z jednoho citronu

2 ks skořice celá

2 ks hvězdička badyánu

1 lžička hřebíčku

1/2 kg cukru krupice

Gelfix Extra

Postup:

Dýni nakrájet na kostky a nechat přes noc marinovat v džusu a koření. Druhý den vše přivést k varu a až dýně změkne, sundat z ohně, vyndat koření a rozmixovat. Přidat cukr, znovu přivést k varu, přidat gelfix, krátce provařit. Nalít do skleniček.

Luděk Jelínek, šéfkuchař

bottom of page