top of page

Podzim v ŠARLOTĚ

Letošní extrémně horké léto střídá podzim, dny se krátí, ochlazuje se a v mírném slunečním svitu příroda v okolním parku a zahradě připravuje úchvatné barevné scenérie. Je příjemné posedět na lavičce či terase, projít se a pozorovat všechnu tu krásu. A pak se zase vrátit do známého rodinného prostředí Šarloty a cítit se zde jako doma. 
A stejně jako doma, plánujeme výlety a různé další aktivity, na které se můžeme těšit. Letošní podzim je výjimečný - připomeneme si 100 let Československa. Uspořádáme výstavu fotografií z počátečních let nové republiky a z doby výstavby a otevření Šarloty (v r. 1921), plánujeme zajímavé besedy, vystoupení dětských souborů a další společenská setkání.


Čeká nás zajímavý podzim!

kniha.png

V Šarlotě žijeme jako doma

K oblíbeným činnostem klientů Šarloty, a nejen žen, patří pravidelné nedělní pečení. Snad pro každého z nás je pocit domova spojen s domácí sladkostí, kterou s láskou pekly naše maminky nebo babičky. Pro letošní podzim jsme zvolili přípravu jablkových desertů z různých evropských zemí. Společně se pustíme do pečení francouzských, rakouských, německých nebo slovenských dobrot. Náš český jablkový závin připravíme podle předpisu z roku 1936 z  kuchařské knihy slavné české učitelky a kuchařky Marie Sandtnerové. Podle této knihy po celá léta vařila jedna z klientek Šarloty a ráda i vám zmíněný recept nabízí k vyzkoušení, včetně jejích ručně psaných poznámek.

Sarlota14-263.jpg

Stolování v Šarlotě

K jablkovému závinu, českým buchtám nebo jinému moučníku jistě patří šálek dobré kávy nebo čaje - a jak jinak než podávaný v krásném porcelánu. V resortu Šarlota jsou klientům servírovány teplé nápoje a všechna jídla na českém porcelánu zdobeném rozmanitými květinovými motivy speciálně vybranými pro Šarlotu. Důležité zkrátka je cítit se jako doma a s tím nám pomohla porcelánová manufaktura Atelier JM Lesov www.atelierlesov.cz. Není bez zajímavosti, že porcelán stejných tvarů (jen s odlišnými dekory - státními znaky) je používán na Pražském hradě, zámku v Lánech nebo státních velvyslanectvích. Vedle obrazů, soch nebo originálních kusů nábytku je tak v Šarlotě malým uměleckým dílem i porcelán, který těší klienty v každodenním životě.

Sarlota18-14.jpg

V Šarlotě pomáhá Bárny

Kdo je Bárny? Barnet Abraska, čili Bárny, je bílý švýcarský ovčák - profesionální canisterapeutický pes a šampion ve svém oboru. K dobré psychické i fyzické pohodě klientů Šarloty přispívají nerůznější společenské a terapeutické programy a právě canisterapie patří k nejoblíbenějším. Toto léčení za pomoci psa podněcuje klienty k pohybu, má velký vliv na psychiku, rozvíjení jemné i hrubé motoriky a výrazně přispívá k celkové duševní rovnováze. Majitelku psa Bárnyho a odbornici na canisterapeutické postupy, paní Zuzanu Chlaňovou, jsme požádali o rozhovor, který vám v nejbližších dnech nabídneme na stránkách našeho webu.

Kulinářské umění v Šarlotě

kuchař.jpg

Musaka z mletého masa:
Cibuli a řapíkatý celer nakrájíme najemno, česnek na plátky a orestujeme. Přidáme mleté hovězí maso. Dále restujeme, přidáme trošku rajčatového protlaku, podlijeme červeným vínem a dusíme do měkka. Kořeníme solí a pepřem. Lilek nakrájíme na plátky, opečeme na oleji, osolíme a poprášíme skořicí. Připravíme bešamel: světlá máslová jíška zalitá mlékem a provařená cca 10 minut.
Do zapékací misky dáme na plátky nakrájené brambory, zalijeme bešamelem, dáme vrstvu ragů, opečený lilek a klademe ve vrstvách. Nahoře musí být maso a bešamel. Dáme zapéct na 40 minut do trouby předehřáté na 165 stupňů. Můžeme podávat zelným salátem

 

Recept připravil: 
pan Luděk Jelínek, šéfkuchař

bottom of page