IMG_9152.JPG

Podzim v ŠARLOTĚ

Letošní podzim nám všem nabídl příjemné slunečné dny. Krásu podzimních barev a tichou romantiku okolí řeky jsme si užili při výletě do Týnce nad Sázavou. Až do pozdního října bylo možné se vyhřívat na blahodárném sluníčku v zahradě Šarloty a nabírat tak síly pro dlouhé podzimní a zimní večery. Sychravé dny nám ubíhají v ateliéru při veselém tvoření papírových draků, podzimních dekorací nebo malování mandaly. Radost nám přináší pečení slaných i sladkých závinů a jiných pochutin. Paměť trénujeme s kvízy a křížovkami, kondici si udržujeme při vhodných kondičních cvičeních a relaxujeme třeba při oblíbené muzikoterapii nebo v našem wellness centru. Nikdo není osamělý, stále je co dělat a už se těšíme na výrobu vánočních ozdob!
Podzim si užijeme za slunečných i sychravých dní!

4c09f98a-46e7-4f5a-8aba-24387062919f.jpg
7e62b83c-cf8c-4f50-a301-a6211ed51c7a.jpg
20210612_002_LQ.jpg

Společenský život v Šarlotě

S podzimem obvykle přichází začátek nové společenské a kulturní sezóny. Každý z obyvatel Šarloty zde žije svobodně jako doma. V případě přání, a pokud kondice dovoluje, klienti samozřejmě mohou navštěvovat kulturní akce mimo Šarlotu. Společenských událostí v prostorách Šarloty se zúčastňují nejen klienti Šarloty, ale pravidelně i jejich rodiny a přátelé. Recitační představení Jitky Morávkové s doprovodem Evy Káčerkové „Pohlazení duše“ otevřelo komorní setkávání v knihovně. Cyklus pořadů „Kulturní podzim Šarlota“ ve velkém sále představí celou řadu předních umělců. Uslyšíme například smíšený pěvecký sbor Codex Temporis, vokálně instrumentální soubor Chairé pod taktovkou Josefa Krčka nebo Jiřího Pavlicu s Hradišťanem, proběhne křest knihy pohádek Jakuba Nvoty a Terezy Kostkové. V Šarlotě rovněž zazní jeden z koncertů Mezinárodního hudebního festivalu Eduarda Nápravníka. Tóny krásné hudby a moudrá slova naplňují prostory Šarloty a rozsvěcují podzimní dny.

Záznam koncertu Hradišťan v Šarlotě

27fa7d7f-ed8c-415f-a889-116d304f21e3.jpg

Sto let bílého hradu na Sázavě

Všichni známe těžko uchopitelný, ale silný pocit, že je nám na některých místech zvlášť dobře. Pociťujeme zde určitou vyrovnanost, pohodu, inspiraci. Genius loci (duch místa) je způsoben něčím, co neumíme přesně definovat, ale kvůli čemu se rádi vracíme. Takové genius loci má i Šarlota. Již sto let je vytvářeno a posilováno díky lidem, kteří svou službou pomáhají potřebným. Stavba sanatoria Bílý hrad na Sázavě (jak se resortu Šarlota kdysi říkávalo) byla zahájena v roce 1916 a přes hrůzy let válečných i těžkosti v době po válce byla dokončena v listopadu roku 1921. V květnu následujícího roku sanatorium přivítalo první pacienty. Záměrem našich předků byla pomoc bližním a tento záměr v Šarlotě naplňujeme dodnes. Celý tým pracovníků a pracovnic se profesionálně a s úctou stará o základní životní potřeby klientů i jejich fyzickou a duševní kondici. 

"Nežije se vám už samotným doma dobře? Přijďte do Šarloty."
 

Výborný a rychlý švestkový koláč s mákem

ac1f9f69-e1e5-4da6-878a-67a1974210a3.jpg

V podzimním jídelníčku Šarloty nechybí oblíbené lokální pokrmy, které prohřejí organismus a nabídnou chutě čerstvě sklízeného ovoce.

Těsto:
1 dl voda
2 ks vejce
2 dl rostlinný olej
250 g polohrubá mouka
1 balení prášek do pečiva
200 g cukr



 

Dále potřebujeme:

mák mletý smíchaný s cukrem, švestky, skořicový cukr, drobenka, mouka

1. Zamícháme hustší těsto a vylijeme na vymazaný a vysypaný plech. Poklademe půlkami švestek, posypeme skořicovým cukrem. Dále posypeme hustě mletým mákem smíchaným s cukrem a nakonec přijde drobenka.
2. Pečeme cca 30-40 minut v předehřáté troubě.

Domácí halušky se zelím a uzeným masem

Příprava: 20 minut (těsto), 
celkem 1 hodina 
Získáte: 4 porce
500 g vařeného uzeného masa
600 g brambor typu C, čistá váha
200 g polohrubé mouky
sůl a černý pepř
2 lžíce sádla nebo rostlinného oleje
3 středně velké cibule
200 g kysaného zelí, nebo dle chuti

1. Maso uvařte den předem.


2. Brambory oloupejte, nastrouhejte najemno a vymačkejte z nich přebytečnou šťávu.


3. Přidejte mouku, asi lžičku soli a čerstvě mletý pepř. Těsto promíchejte.


4. Dejte vařit vodu do širokého kastrolu, osolte ji. Mezitím vložte na pánev lžíci sádla a nadrobno nakrájenou menší cibulku. Když zesklovatí, přidejte zelí zbavené šťávy. Promíchejte a duste. Posléze můžete přidat trošku vody z vařících se halušek.


5. Nad horkou vodu položte struhadlo na halušky a pomocí jezdce nastrouhejte asi třetinu těsta do vody. Ihned ji přiveďte do varu, halušky zamíchejte a vařte 4-5 minut. Jakmile vyplavou na hladinu, nechte je ještě asi 2 minuty provařit. Vyndejte je do horké mísy. Opakujte dle potřeby. Zbývající cibuli nakrájejte na kolečka, rozeberte na kroužky a na druhé lžíci tuku opečte dozlatova.


6. Mezitím, když se ze zelí vyvaří šťáva, přidejte na malé kostičky nakrájené uzené maso a prohřejte ho. Vše přidejte do mísy k hotové várce halušek, promíchejte a ihned podávejte. Jednotlivé porce dozdobte smaženými cibulovými kroužky.