top of page
Sarlota17-261.jpg

Podzim v ŠARLOTĚ 2023

Máme to ale štěstí, že žijeme v našich zeměpisných šířkách! Horké živoucí léto s jistotou vystřídá klidnější podzim a než se nadějeme, podzim se přehoupne k zimě ….. Zas a znovu obdivujeme tento měnící se obraz a těšíme se z pravidelného střídání ročních období. Podzim v okolí Šarloty je jedno z nejkrásnějších vizuálních představení přírody. Pohled na podzimní barevnou paletu dodá vnitřní klid a zkracující se dny tak připadají přirozené. Vše se příjemně zklidní a na čas utlumí, což má své výhody. 
Na podzim se v Šarlotě těšíme.

IMG-20231023-WA0005.jpg
IMG-20231023-WA0006.jpg

Slunce vychází později a zapadá dříve, teploty se snižují, podzim přeje zejména aktivitám ve vnitřních prostorách Šarloty. Třeba relaxační a meditační cvičení v hudebním pokoji nebo promítání filmů podle přání ve společenském sále. Potěšilo nás vystoupení divadelního kroužku ZŠ z Týnce na Sázavou. Osmadvacet malých herců si pro nás připravilo dvě veselé pohádky. Oblíbená je práce v keramické dílně, na podzim jsme vytvářeli praktické glazované keramické šálky s podšálky a vánoční svícínky, které budou milým vánočním dárkem pro naše blízké. Šarlotou zavonělo podzimní pečení z jablíček – nepekli jsme jen tak ledajaký štrůdl, ale vynikající a zároveň pěkné růžičky z listového těsta plněné jablky. 

Jakmile však za okny vysvitne sluníčko, na nic nečekáme a podle kondice zvolíme vycházku nebo posezení venku na čerstvém vzduchu. Zdravě rozproudí krev a negativní myšlenky spolehlivě zažene třeba oblíbený petanque, ať již tréning nebo dokonce turnaj o veselé ceny! Při procházce lesoparkem, třeba kratičké, nám radost udělá množství rozmanitého přírodního materiálu, který zde nalezneme. Hodí se pro společnou výrobu barevných podzimních dekorací – věnců nebo záložek do knih. A právě s knihou bývá podzim často spojován! 

Zvuk rychlých kroků přerušil ticho blat. „Pst!“ zvolal Holmes. „Pozor! Přichází to!“ Odkudsi z nitra plazící se hráze mlhy zazněl tichý, ostrý, nepřetržitý cval. Všichni tři jsme vyděšeně zírali do mlhy, nevědouce, jaká hrůza z ní vyrazí.  …. má mysl byla ochrnuta děsivým zjevem, jenž se na nás vyřítil ze stínu mlhy. Byl to pes, pravda, byl to obrovský pes, černý jako uhel, ale nebyl to pes, jakého kdy spatřily oči smrtelníka. Oheň mu sršel z otevřené tlamy, oči mu žhnuly řeřavou září, jeho morda a srst na krku a hruď byly lemovány plápolajícím ohněm. V žádném deliriu nemohl si žádný halucinacemi mořený, nemocný mozek představit něco děsnějšího, hrůznějšího, pekelnějšího, než byl temný netvor s dravou maskou, který se na nás vyřítil z hráze mlhy!

Bojíte se rádi? Klienti Šarloty ano, samozřejmě pěkně v teple a bezpečí, v křesle, nejlépe s hrnkem dobrého voňavého ovocného čaje. Děsivá devonská blata jsou pak bezpečně vzdálená, navíc víme, že Sherlock Holmes případ zdárně vyřeší. 
Pro pravidelnou společnou četbu si klienti Šarloty na začátek podzimu vybrali knihu „Pes baskervillský“ z pera sira A. C. Doyla. 

Podzim nám vedle neopakovatelných barev přináší i jiné poklady – některé putují přímo do kuchyně, jiné poslouží jako další přírodní materiál do našich tvořivých dílen. Sezóna dýní, cuket, zelí a kapustiček dovolí začít vařit podzimně a do jídelníčku zařazovat čerstvé a prospěšné dobroty, které do něj v podzimních měsících přirozeně patří. Radost jsme měli i z úrody opravdu velkých dýní – jejich vydlabáváním jsme procvičili jemnou motoriku a zároveň vyrobili veselé tradiční dekorace.

Jaro, léto, podzim, zima – čtvero ročních období na která plánujeme a společně provádíme nejrůznější činnosti, díky kterým je nám v Šarlotě dobře, nikdo není opuštěný. Sounáležitost, spolupráce klientů se všemi zaměstnanci Šarloty, je základ dobrého života v Šarlotě. 
 

20231009_151626.jpg
20231009_151438.jpg
20231018_142107.jpg
20230915_075943.jpeg

Podzimní dobrota z kuchyně Šarloty – DÝŇOVÉ SUŠENKY

 

1 hrnek dýňového pyré (dýni, nejlépe Hokaido, upečte a rozmixujte)

1/2 tuku (doporučený je tuhý kokosový tuk, možný je tuk na pečení, máslo apod.)

3/4 hrnku sladidla (cukr, melasa, sirup agáve, čekankový sirup atd.)

1 vanilkový cukr

1 a 3/4 hrnku ovesné mouky (cca 250 g, rozmixované ovesné vločky)

1 lžíce skořice

1,5 lžíce perníkového koření

1 vrchovatá lžička prášku do pečiva

1 lžička jedlé sody

1/2 lžičky soli

 

Postup:

Smíchejte mokré ingredience s cukrem a pyré a zvlášť mouku s kořením a solí.

Poté vše smíchejte dohromady. Z těsta utvořte kuličky, které za pomoci vidličky 

rozplácnete na tvar sušenky na plechu vyloženém pečícím papírem.

Pečte na 175-180 stupňů 10-15 minut. Po vyndání z trouby nechte sušenky ještě asi 5 minut dojít na plechu.

 

Postřehy paní cukrářky: pokud chci, aby byly sušenky spíše do oranžova, tak nedávám skořici. Množství cukru lze upravit dle chuti. Těsto je lépe připravit předem a nechat nějakou dobu odpočinout v lednici, nejlépe přes noc. Při přípravě kuliček si do misky dejte trochu hladké mouky na posypání rukou a vidličky, aby se těsto nelepilo.

 

PŘEJEME AŤ SE PODAŘÍ A HLAVNĚ CHUTNAJÍ !

Sarlota17-6.jpg
IMG-20231004-WA0006.jpg
bottom of page